A magyar országgyűlési választásokon csak magyar állampolgárok vehetnek részt. Ha valaki az Egyesült Államokban él vagy tartózkodik, van magyar állampolgársága, és szeretne részt venni a választásokon, a következőkre kell figyelnie.

 

Az alábbi információk részletesen a következő honlapon megtalálhatóak: http://www.valasztas.hu/ogy2018#

 

Van-e magyarországi állandó lakcíme vagy nincs:


1. Ha van, akkor kérnie kell a külképviseleti névjegyzékbe vételét. Ebbe a névjegyzékbe úgy lehet bekerülni az Egyesült Államokból, hogy


a) vagy ide kattintva ezt a levelet kitölti és elpostázza (legkésőbb március 31-ig) a lakcíme szerinti választási irodába (az Önt érintő választási iroda pontos címéről a lakcímének beírásával ide kattintva tájékozódhat),


b) vagy online (ide kattintva) az ott található kérdőívet kitölti (legkésőbb március 31-ig).


Itt az első belépésnél ki kell választani a "belépés ügyfélkapu nélkül" opciót, majd pedig rá kell kattintani a "Külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem" fülnél a belépés gombra.)


Amikor mindez megtörtént (és erről hivatalos értesítést kapott), akkor a jelentkezésnél megadott hivatalos magyar külképviseleten (Washingtoni Nagykövetség, illetve a New York-i vagy chicagói vagy Los Angeles-i Főkonzulátuson) szavazhat majd 2018. április 7-én érvényes magyar igazolványa és az értesítő együttes bemutatásával helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között.


2. Ha nincs magyarországi lakcíme, akkor március 24-ig regisztrálnia kell, vagyis fel kell vetetnie magát a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál, melyet követően levélben szavazhat majd. (Ha valaki már korábban felvetette magát a névjegyzékbe, annak a regisztrációja 10 évig érvényes, de utána azt meg kell hosszabbítani, ha pedig időközben változás történt pl. a lakcímében, azt is jelezni szükséges! Ezzel kapcsolatos kis videónk is, amely a facebook oldalunkon ide kattintva is megtalálható.


a) A központi névjegyzékbe kétféleképpen kerülhet be innen: vagy az itt található online kérdőív kitöltésével, vagy az innen letölthető kérdőív kitöltésével és postázásával: https://kerelem.valasztas.hu/vareg/NevjegyzekbeVetel.xhtml.


Az online kérdőív eléréséhez az első belépésnél ki kell választani a belépés ügyfélkapu nélkül opciót, majd pedig rá kell kattintani a Névjegyzékbe való vételi kérelem benyújtása - kitöltés fülre.


b) A központi névjegyzékbe való bekerüléséről hivatalos értesítést kap, ezt követően postán kapja meg a szavazási csomagját az ön által megadott címre. A kapott papírokat kitöltve vagy valamely hivatalos külképviseletre (a nagykövetségre, vagy valamely főkonzulátusra) kell leadnia a szavazás végéig, vagy postán elküldeni barmelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába, vagy pedig levélben kell eljuttatnia az NVI-hez, ebben az esetben a szavazatnak április 7-en éjfélig meg kell érkeznie.


3. Ha nem biztos benne, hogy van-e magyarországi lakcíme, akkor azt javasoljuk, hogy minél hamarabb, de legkésőbb március 24-ig ön is vetesse fel magát a Választási Iroda központi névjegyzékébe (mintha nem lenne hazai címe). Így egyértelműen kiderül, hogy van-e további tennivalója, az NVI ugyanis értesítést fog küldeni arról, ha a névjegyzékbe felvette, de arról is, ha mégis van otthon bejelentett lakcíme, és akkor az 1. pontban leírtak szerint kell eljárnia.


A bennünket érintő fontosabb időpontokok:


Március 24., szombatig: Határon túliak névjegyzékbe vétele

Az idei országgyűlési választáson – ahogyan a 2014-es parlamenti választáson is – a nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak. Nekik március 24-ig (Budapesti idő szerint reggel délután 4 óráig) kell felvettetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).


Március 31., szombatig (budapesti idő szerint délután 16:00 óráig): Jelentkezés a külképviseleti névjegyzékbe.

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein es főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 31-ig, nagyszombatig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.


Április 7., szombat: Levélszavazás vége. A külhoni választópolgároknak a választási iroda az Országos lista jogerössé válását követően eljuttatja a szavazási levélcsomagot, a választó pedig a szavazatát tartalmazó borítékot vagy a szavazás befejezéséig eljuttatja a külképviseletekre, vagy a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttatja barmelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába, vagy pedig levélben juttatja el az NVI-hez, ebben az esetben a szavazatnak április 7-en éjfélig meg kell érkeznie.