Figyelem!
Hazai anyakönyvezéshez érvényes, magyar állampolgárságot igazoló okiratok - útlevél, személyazonosító igazolvány, vagy 3 évnél nem régebbi állampolgársági bizonyítvány - szükséges!
Amennyiben a fentiekben felsorolt okiratok egyikével sem rendelkezik a kérelmező (gyermeknél a szülők legalább egyike), úgy a hazai anyakönyvezést megelőzően magyar állampolgárság fennállásának igazolása céljából, állampolgárság-vizsgálatra van szükség.

KÜLFÖLDÖN TÖRTÉNT VÁLÁS ANYAKÖNYVEZÉSE MAGYARORSZÁGONI. BENYÚJTANDÓ DOKUMENTUMOK VÁLÁS ANYAKÖNYVEZÉSÉHEZ:

1. Adatlap

- Letöltéshez kattintson ide: Adatlap

- Lakóhelyeként a váláskor meglévő lakóhelyet kell feltüntetni.

- Kérjük nyomtatott betűkkel kitölteni! A nevek kitöltésénél teljes nevet írjon ki Pl. Így: George Walker Bush és NE: George W. Bush USA helységnevek kitöltésénél kérjük írja ki a tagállam nevét: pl. Így: Rockville, Maryland, USA és NE: Rockville, MD, USA

2. Magyar házassági anyakönyvi kivonat másolata

- Ha a házasságkötés hazai anyakönyvezése még nem történt meg, akkor a válás bejelentésével egy időben szükséges a házasságot is anyakönyveztetni.: kattintson ide). Ebben az esetben az eljárás meghosszabbodik házasság anyakönyvezésének idejével.

3. A házasságot felbontó/érvénytelenné nyilvánító külföldi bíróság jogerős ítélete

- Hozza el/ küldje be a birtokában lévő eredeti okmányt. Az eredeti okmányról ekkor hiteles másolatot készítünk. (díjköteles!)

- Hozza el/küldje be jogerős bontóítélet fordítását. Minden esetben szükséges, a magyarországi felhasználáshoz, hogy a fordítást a  Konzuli Hivatal hitelesítse. (díjköteles!)

- Az angol nyelvű okirat esetén a fordítást a kérelmező is elkészítheti, s azt a nagykövetség hitelesíti - más nyelvű okirat esetén keresse meg az illetékes magyar képviseletet, tisztázandó a magyar nyelvű fordítás hitelesítésének lehetőségét.

4. A magyar állampolgársággal rendelkező házastárs(ak)nak a magyar állampolgárságát igazoló okirat másolatát

- magyar állampolgárságot igazoló okiratok:

a) érvényes, vagy 1 évnél nem régebben lejárt útlevél,

b) érvényes személyi igazolvány,

c) honosítási okirat,

d)  3 évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvány.

5. Külföldi állampolgár házastársa útlevelének adatoldaláról készített fénymásolatot.

- A jogszabályok értelmében a nem magyar állampolgárságú kérelmező/házastárs külföldi állampolgárságát is igazolni kell. (pl. útlevelének fénymásolatával).

II. A KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI:

Személyesen:

- A kérelmező lakóhelye szerint illetékes magyar külképviseleten. Kérjük kedves Ügyfeleinket, hogy ellenőrizzék, hogy melyik külképviselet illetékességi területébe tartoznak - CLICK HERE.

- Időpontfoglalás minden esetben szükséges az NeRhAHkiIlcgLVAyhc4M2UJYXBwb2ludG1lbnQud2FzQG1mYS5nb3YuaHU= email címen. Felhívjuk kedves ügyfeleink figyelmét, hogy foglalás nélkül érkezők kérelmét nem áll módunkban átvenni.


III. AZ ELJÁRÁSBAN  FELMERÜLŐ  KÖLTSÉGEK:

- A konzuli díjat bankkártyával (VISA, Mastercard, Discover) vagy a megkeresett diplomáciai vagy konzuli képviselet nevére (pl. Embassy of Hungary) kiállított pénzes utalványon (money order) kérjük befizetni.

Az eljárás hazai illetéke: 
-12 USD amennyiben kér házassági anyakönyvi kivonatot, mely tartalmazza a válás tényét,
-12 USD amennyiben nem kér ilyen kivonatot. 

A jogerős bontóítélet fordításának hitelesítése:

-24 USD oldalanként

A jogerős bontóítélet hiteles másolatának elkészítése:

-24 USD oldalanként